V.I.P. Baits
Image default
Games

Waar moet je aan denken bij het huren van een bedrijfspand?

Als je een bedrijfspand wil huren, zijn er wel wat dingen waar je extra goed op moet letten. Het kan ook best een stap zijn. Voor bedrijfspanden is het helemaal goed om te weten wat bijvoorbeeld wel en niet de huur zit. Anders heb je later bijvoorbeeld nog meer kosten dan je dacht. Benieuwd naar waar je zoal op moet letten? Lees het hier.

Wat wel en wat niet

Zoals gezegd is het belangrijk om te weten wat wel en niet bij de huur in zit. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om casco te huren, dan gaat het puur om de muren, vloeren en het dak enzovoorts. Het omhulsel dus. Het kan ook zijn dat het pand gemeubileerd is. Daarnaast moet je weten wat de bestemming van het pand is. Dat kun je bijvoorbeeld bij de gemeente checken. Als het niet gebruikt mag worden als bedrijfspand, dan heb je anders een probleem.

De huurprijs

Zoek eerst uit wat een marktconforme huurprijs is. Dat kan je bijvoorbeeld doen door bij vergelijkbare panden ook de huurprijs op te vragen. Bij een huurprijs horen ook afspraken over huurverhogingen. Er zijn verschillende manieren om de huurprijs te verhogen:

  • Niet.
  • Vast percentage.
  • Op basis van het zogenaamde consumentenprijsindexcijfer.

Verder moet helder zijn of er BTW over de huurprijs is berekend en of je dit ook eerst moet betalen. En het is handig om te weten wanneer en aan wie je de huur moet overmaken.

Afspraken over de huur opzeggen

Er zijn verschillende soorten bedrijfsruimtes. Een 290-bedrijfsruimte is bijvoorbeeld een gebouw of een gedeelte van een gebouw dat verhuurd wordt voor bijvoorbeeld een restaurant. Het is van belang om te weten om wat voor soort bedrijfsruimte het gaat, want de wet- en regelgeving voor opzeggen verschilt per soort bedrijfsruimte.

Denk ook aan hoe het gaat met de afrekening van gas, licht en elektriciteit, maar ook aan servicekosten.

Afspraken over veranderingen

Het moet helder zijn wat je eventueel mag veranderen of toevoegen aan het pand. Is er wellicht een verbouwing nodig? Als dit mag, moet ook helder zijn voor wie dan de kosten zijn. Als je als huurder verbouwt mag een verhuurder de huurprijs niet aanpassen op basis van waardevermeerdering vanwege de verbouwing.

Wat verder helder moet je helder hebben wie wat moet repareren als er iets stuk gaat. Het is slim om als verhuurder ook te laten vastleggen in het huurcontract wat er gaat gebeuren als het bedrijf bijvoorbeeld wordt verkocht.

Bedrijfsverlichting

Kijk ook goed of de bedrijfsverlichting voldoet aan wat wenselijk is voor jouw bedrijf. Goede bedrijfsverlichting is erg belangrijk en in productiehallen is het zelfs een pluspunt voor de productiviteit.