14.9 C
Nederland
april 13, 2024
V.I.P. Baits
Image default
Games

Je kind helpen bij huiswerk

Als je zoon of dochter huiswerk krijgt op de basisschool of de middelbare school, wil je hem of haar als ouder misschien helpen hiermee.
Maar is het verstandig om dit te doen?  En wat kun je beter niet doen als ouder?

Huiswerk basisschool

Op de basisschool hebben kinderen meestal niet veel huiswerk, ze moeten bijvoorbeeld een spreekbeurt geven of oefenen voor een dictee.

Het begeleiden van basisschool huiswerk is in principe relatief eenvoudig. Het doel van huiswerk op de basisschool is om het kind te leren omgaan met een kleine verplichting. Kinderen moeten leren plannen, uitvoeren en oefenen op hun eigen manier.

Als je je als ouder te veel bemoeit met het huiswerk, leert je kind eigenlijk maar één les: dat jij het voor hem of haar oplost. Probeer je als ouder dus niet al te veel te bemoeien met het huiswerk, maar leer je kind dingen die los staan van het huiswerk. Voorbeelden hiervan zijn: samen muziek maken, voorlezen aan je kind, leerzame spelletjes spelen en allerlei weetjes over de dolfijn vertellen.

Huiswerk middelbare school

Wanneer je kind van de basisschool naar de middelbare school gaat neemt de hoeveelheid huiswerk snel toe. Na elke dag een vrije middag en buiten spelen moet je kind nu voor meerdere vakken huiswerk maken voor de volgende dag. Het is echt een verandering waar je kind aan zal moeten wennen.

Bovendien zijn ze op deze leeftijd vaak nog niet zo sterk in plannen, dus als vader of moeder wil je misschien je kind leren om goed te plannen en op het begin samen aan het huiswerk zitten. Tot op zekere hoogte kan dit helpen, vooral als je een opleiding of cursus hebt gevolgd in huiswerkbegeleiding. Heb je dat niet, dan is het niet per se slim om dit te doen en kun je beter vanaf de zijlijn mee kijken hoe je kind al het huiswerk aanpakt en helpen als je kind om hulp vraagt.

https://wistjedatweetjes.nl/dolfijnen-weetjes/