V.I.P. Baits
Image default
Zakelijk

Rachid Guenoun helpt start-ups

Rachid Guenoun schrijft ondernemingsplannen op maat voor startende ondernemers met een vernieuwend concept en gevestigde ondernemers die willen opschalen.

Vrijwel alle ideeen zijn voorbij gekomen: niet enkel de standaard buurtsuper, maar ook bijvoorbeeld een dierentuin, partycentra en een airsoft complex om slechts enkele voorbeelden te noemen.

Om een bedrijfsplan te schrijven moet je behoorlijk inventief zijn, aangezien de startende ondernemer vaak met weinig gegevens verschijnt. Een template voor de specifieke sector is dan meestal niet voldoende, er zal veel research moeten worden verricht. Zo is naast een marktonderzoek op macro-niveau ook een meso- en micro-analyse nodig; er dient op bedrijfstakniveau onderzocht te worden wat de omzetten en liquiditeiten zullen zijn. Indien het business plan bestemd is voor de financier dient het plan een positieve cashflow te laten zien, er moet voldoende ruimte zijn voor de aflossingen en rente op de lening.

Is het plan gereed dan is de volgende stap het bemiddelen naar zakelijke financiering. Rachid kent deze routes. Er zijn veel financieringskanalen in Nederland maar velen zijn onbekend bij het grote publiek. De meesten kennen de bank als eerste kanaal, maar er is ook crowdfunding, microkrediet, regionale ontwikkelingsmaatschappijen, investeerders, subsidieregelingen etc.

Soms wil de makelaar van de start-up een business plan zien omdat de startende ondernemer graag een pand wil huren voor zijn toekomstige activiteiten. Ook dan ondersteunt Rachid bij de onderhandelingen met de makelaar, er zijn namelijk belangrijke bepalingen welke van belang zijn in het contract. Dit gaat verder dan enkel de hoogte van de maandelijkse huur. 

Belastingzaken gaan samen met het beleid. Aangezien Rachid van oorsprong een belastingadviseur is, kan hij adviseren over de belastingtechnische structuur. Dit dient tijdig te worden opgezet: een sterk groeiend concept zal fiscaal nadeel ondervinden als deze niet is opgericht als BV in het verleden. Een fiscaal geruisloze omzetting naar een BV is dan noodzakelijk. Een BV geniet namelijk geen startersaftrek, zelfstandigenaftrek of MKB-winstvrijstelling maar heeft wel een zeer laag vennootschapsbelastingtarief.

Tevens verstrekt Rachid advies bij overige zakelijke financieringen waaronder financial lease, bedrijfshypotheken en de aankoop van een woning om te kunnen verhuren (de zogenoemde beleggingshypotheek).

In een notedop: Rachid ondersteunt de entrepreneur bij zijn of haar business idee tot aan de daadwerkelijke start van zijn of haar onderneming.

https://www.bedrijfsplan-schrijven.nl