12.8 C
Nederland
september 26, 2023
V.I.P. Baits
Image default
Tech

Wat is het nut van een 3D printer met twee printkoppen?

 

Wat is het nut van een 3D printer met twee printkoppen?

Iedereen heeft weleens een 3D printer gezien, maar waarschijnlijk was dit met maar één printkop. Dus waarschijnlijk denk je bij jezelf wat het nut zou zijn als een 3D printer twee printkoppen zou hebben. In deze blog leggen we de voordelen graag verder uit.

Twee keer zo snel printen?

Als een printer in plaats van één ineens twee printkoppen heeft is het een logische gedachtegang om aan te nemen dat er dan ook twee keer zo snel geprint kan worden. Dit is helaas maar in een paar situaties het geval.

Over het algemeen wordt er namelijk gebruik gemaakt van een zogenaamd IDEX (Independant Dual EXtruders) systeem. Dit houdt in dat beide printkoppen in één richting onafhankelijk kunnen bewegen, maar in de andere richtingen niet. In onderstaande afbeelding is het IDEX systeem goed te zien van de Kywoo Tycoon IDEX. Dit is een erg betaalbaar en populair model van Kywoo, want normaliter vind je dit soort systemen alleen op printers van meer dan €1000.

Maar binnen deze beperkingen zijn er vier handige functies waarin het IDEX systeem in uitblinkt en voordelen biedt t.o.v. 3D printers met maar één printkop. Hieronder zullen we elke functie kort toelichten.

Dupliceren

De eerste functie sluit meteen aan bij de intro waar we spraken over het verkorten van de printtijd. Er kan namelijk twee keer zo snel geprint worden zolang de onderdelen die tegelijk geprint worden maar dezelfde vorm hebben. Er kunnen dus niet twee modellen tegelijk geprint worden die afwijkende vormen hebben. Dit heeft er namelijk mee te maken dat de printkoppen niet volledig onafhankelijk zijn.

Spiegelen

De tweede functie is een variant op het dupliceren. Deze functie kan namelijk dupliceren in spiegelbeeld. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je modellen wil printen die een linker en een rechteruitvoering hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een voorgevormd handvat. Je hebt hierbij een variant voor je linker en rechterhand waardoor deze tegelijk geprint kunnen worden.  

Meerdere kleuren

De derde functie is een populaire functie voor het printen van visuele objecten. Deze kunnen namelijk verrijkt worden door het gebruik van meerdere kleuren. Alle denkbare kleuren zijn hierbij mogelijk alleen is het wel zo dat er maar twee soorten kleuren per geprint object gebruikt kunnen worden. Er zijn ten slotte maar twee printkoppen beschikbaar.  

Support materiaal

De vierde en laatste functie is weer een variant op functie drie. Bij deze functie worden er namelijk twee soorten materialen gebruikt waarbij beide materialen aparte eigenschappen hebben. Voor het printen van complexe geometrieën is het namelijk handig om met apart support materiaal te printen. Dit support materiaal lost na afloop van het printproces namelijk op in water waardoor je het originele materiaal overhoudt.  

Conclusie

We hebben gezien dat een IDEX systeem niet de heilige graal is, maar dat er zeker unieke voordelen aan vastzitten. Zo vergroot je de mogelijkheden van een 3D printer op significante wijze waardoor het ook logisch is dat dit soort printers erg populair zijn.

Mocht jouw interesse zijn gewekt dan nodigen we je graag uit om eens een kijkje te nemen op onze webshop waar we ook meerdere 3D printers aanbieden met een IDEX systeem.