V.I.P. Baits
Image default
Sociaal

Complimenten geven: waarom en hoe?

Iedereen houdt van complimenten. Complimenten kunnen gaan van een simpele glimlach, een oprecht gesprek of een gemeend gebaar. Het krijgen van complimenten kan je dag verlichten en je zelfvertrouwen vergroten. Geef jij iemand wel eens een compliment? In dit artikel lees je waarom je iedere dag een compliment moet geven en hoe je dit moet doen.

Waarom zijn complimenten belangrijk?

Complimenten horen eigenlijk altijd voorbij te komen. Ze zijn namelijk heel belangrijk, krachtig en ze geven je een goed gevoel. Hieronder lees je meer over waarom complimenten belangrijk zijn.

Complimenten versterken je sociale banden

Het krijgen en geven van complimenten versterken je sociale banden en zijn de bouwstenen van de connectie. Wanneer je iemand een compliment geeft laat je zien dat je hun positieve eigenschappen waardeert en herkent. Voor de ander creëert dit een gevoel van verbondenheid en warmte. Zeker wanneer je een sleur ervaart in je relatie is het aan te raden om elkaar complimenten te geven. Klik hier voor meer informatie.

Positief voor je zelfvertrouwen

Het ontvangen van complimenten kan een aanzienlijke invloed hebben op het zelfvertrouwen. Positieve feedback of ook wel een compliment, bevestigd dat je prestaties of vaardigheden goed waren en hierdoor voel je je meer waardevol. Je krijgt een beter gevoel van eigenwaarde.

Hoe geef je iemand een compliment?

Je kan op verschillende manieren een compliment geven. Een compliment kan namelijk via gebaren, gezichtsuitdrukking, een woord of een verhaal. Je kunt zelf kiezen hoe je graag iemand een compliment geeft! Elke vorm die je kiest is goed voor de ander, zeker wanneer een persoon niet vaak een compliment ontvangt. We vertellen je hieronder hoe je iemand een compliment geeft.

Wees oprecht en specifiek

Als je iemand een compliment geeft, zorg dan dat je specifiek bent over wat je waardeert aan die persoon. Geef je waardering ook oprecht aan, zodat de persoon die je waardering ontvangt kan zien dat je oprecht bent en het meent. Vermijd vage bewoordingen en vermijd dat je onduidelijk bent.

Gebruik positieve woorden

Bij het tonen van je waardering is het prettig voor de ander om positieve woorden te gebruiken. Woorden zoals “geweldig”, “fantastisch” en “indrukwekkend” zijn voorbeeld woorden die je kunt gebruiken. Door het gebruik van positieve woorden versterk je je compliment alleen maar. Houd er wel rekening mee dat teveel positieve woorden je waardering overdreven kan maken.

Geef regelmatig complimenten

Je kan iemand soms niet genoeg complimenten geven! Sommige personen verdienen elk uur wel een compliment. Geef jij je vrienden, relatie of familieleden regelmatig een compliment? Als je twijfelt over je antwoord dan zal dit waarschijnlijk niet het geval zijn. Maak er een gewoonte van om zeker 1 compliment per dag te geven aan iemand. Zo maak je iemand zijn of haar dag en zelf heb je een goede daad verricht.