V.I.P. Baits
Image default
Gezondheid

Geef je gezondheid een boost door de natuur in te gaan

Geef je gezondheid een boost door de natuur in te gaan

 

We weten heus allemaal wel dat een boswandeling gezond is, maar dit blijkt zelfs wetenschappelijk bewezen. Groen doet ons goed. Het geeft een boost aan onze gezondheid. Veel naar buiten dus!

Het is niet voor niets een cliché dat dat onze gezondheid ons grootste goed is. Wie gezond van lijf en leden is, kan de wereld aan. Werken, reizen, opvoeden, sporten. Niets staat ons dan in de weg. 

Daarvoor hoeven we niet per se naar de sportschool, veganistisch te eten of een marathon te rennen. Volgens experts levert dagelijks buiten zijn, in de natuur, al heel veel goeds voor onze welzijn. 

Gezondheidskosten zouden omlaag moeten

Volgens het IVN geven we in Nederland ongeveer 100 miljard euro per jaar aan gezondheid uit (twee keer zoveel als in het jaar 2000). In Nederland lijden 4,5 miljoen mensen aan één of meer chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes, COPD en depressie- en angststoornissen. De zorgvraag, zo meent de IVN, wordt steeds complexer en zwaarder.

Er zijn steeds veel onderzoeken die aantonen dat groen, ofwel in de natuur zijn, een positief effect op onze gezondheid heeft. Het vermindert stress. Het verkleint de kans op ziektes. Het verlaagt negatieve emoties en het zou zelfs pijn verminderen. Alle reden dus om de natuur in te gaan. Doe je rugzak op en ga een boswandeling maken, pak je strandtas en ga naar zee. Het maakt ons positiever en we blijven er gezond bij. Als we dat vaker zouden doen zouden die gezondheidskosten wel eens kunnen verminderen en zijn er minder mensen met chronische ziekten. 

Wandelen maakt je blijer en gezonder

Het is dan ook niet voor niets dat wandelgroepen als paddenstoelen uit de grond groeien. Het is een van de meest laagdrempelige manieren om meer aan beweging te doen en in de natuur te zijn. Bovendien werkt sámen op pad gaan nog eens dubbel zo goed. We voelen ons verbonden, bevinden ons in een sociale omgeving en zijn in de natuur. Heerlijk buiten wandelen, al pratend met een wandelmaatje, kom je niet alleen qua kilometers verder maar ook zet je stappen als het gaat om je welbevinden. Je wordt er gewoon een blijer en gezonder mens van. 

Ook de Universiteit van Wageningen doet een duit in het zakje als het gaat om het onderbouwen van het feit dat een natuurlijke omgeving kan bijdragen aan de gezondheid van de mens. Of het nu een kleine wandeling in het park is met je Teddy tas na het boodschappen doen, of een geplande wandeling langs het strand. Bewegen en sociaal contact dragen bij aan de gezondheid. 

Ook in de stad zoek je groen op

Zelfs stadsbewoners voelen zich beter als er meer groen in hun omgeving te vinden is. Denk aan bomen in de straat, parken in de buurt en perken die beplant worden. Dat geldt zowel voor kinderen als oudere mensen, jonge ouders en pubers. Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen om dit op te zoeken, ook in een drukke stadse omgeving. 

Zelfs jonge ouders wordt gestimuleerd met hun jongste kinderen de natuur in te gaan. Luiertas rugzak op en de paden op en de lanen in. Of die allerjongste in de kinderwagen daar iets van merkt? In ieder geval wel van een blije ouder.