V.I.P. Baits
Image default
Games

Interessante feestdagen over de wereld

In Nederland hebben we onze traditionele feestdagen zoals Kerstmis, Pasen en Koningsdag, maar er zijn ook tal van minder bekende, unieke feestdagen die elders in de wereld worden gevierd. Hoewel deze dagen niet altijd officiële feestdagen zijn in Nederland, zijn ze zeker de moeite waard om te ontdekken vanwege hun culturele betekenis en vaak fascinerende tradities. In dit artikel nemen we je mee op een reis langs enkele van deze opmerkelijke dagen, waaronder Driekoningen.

Driekoningen of Epifanie

Driekoningen, ook wel bekend als Epifanie, is een christelijke feestdag die op 6 januari wordt gevierd, twaalf dagen na Kerstmis. Hoewel het in sommige landen, zoals Spanje en Mexico, een belangrijke feestdag is, wordt het in Nederland over het algemeen niet grootschalig gevierd.

Driekoningen herdenkt de dag waarop de drie wijzen, ook wel bekend als de drie koningen of magiërs, volgens de christelijke overlevering bij de pasgeboren Jezus in Bethlehem aankwamen. Ze werden geleid door een bijzondere ster, die hen naar de plek van de geboorte leidde. In sommige Nederlandse regio’s, zoals Limburg, wordt Driekoningen echter wel gevierd. Kinderen verkleden zich als de drie wijzen en gaan langs de deuren om het Driekoningenlied te zingen en geld in te zamelen voor liefdadigheidsdoeleinden. Ze dragen vaak sterren en zwaaien met wierook. Het is een mooie traditie die de betekenis van deze dag benadrukt.

Tip: Lees hier meer over driekoningen

Het festival van kleuren, Holi

Holi, ook wel bekend als het Festival van Kleuren, is een van de meest opvallende feestdagen in India en wordt nu ook wereldwijd gevierd. Het vindt meestal plaats in maart en markeert het begin van de lente. Holi staat bekend om zijn levendige en kleurrijke vieringen. Tijdens dit festival gooien mensen gekleurde poeders en waterballonnen naar elkaar, wat resulteert in een kleurrijk spektakel en veel gelach.

Maar Holi heeft ook een diepere betekenis. Het symboliseert de overwinning van het goede over het kwade en het vieren van de overgang van winter naar lente. Het is ook een gelegenheid voor familiebijeenkomsten en vreugdevolle vieringen. Hoewel Holi in Nederland niet zo grootschalig wordt gevierd als in India, zijn er steeds meer evenementen en festivals die deze levendige traditie omarmen.

De dag van de doden, Dia de los muertos

Dia de los Muertos, of de Dag van de Doden, is een uniek en kleurrijk feest dat in Mexico wordt gevierd om de overledenen te herdenken en te eren. Het valt op 1 en 2 november, direct na Halloween. Tijdens dit feest creëren mensen prachtige altaars met foto’s van hun dierbaren, kaarsen, bloemen en voedsel.

Het geloof is dat de geesten van de overledenen tijdens deze dagen terugkeren naar de aarde om te genieten van de herinneringen en offers die aan hen worden gegeven. Dia de los Muertos is een viering van het leven en een manier om de dood te omarmen als een natuurlijk onderdeel van het menselijke bestaan. Hoewel het in Nederland niet zo diepgeworteld is als in Mexico, zijn er steeds meer evenementen die deze bijzondere traditie in ere houden.

Het Cambodjaanse waterfestival, Bon om touk

Bon Om Touk, ook bekend als het Cambodjaanse Waterfestival, is een van de belangrijkste feestdagen in Cambodja en wordt meestal in november gevierd. Het markeert het einde van het regenseizoen en het omkeren van de stroom in de Mekong-rivier.

Tijdens dit festival komen mensen vanuit het hele land naar Phnom Penh om deel te nemen aan bootraces, vuurwerkshows en andere festiviteiten langs de rivieroevers. Het hoogtepunt is de spectaculaire bootrace met lange, slanke boten die door teams van roeiers worden bemand. Het is een viering van de rijke maritieme geschiedenis van Cambodja en een eerbetoon aan de kracht van de rivier in het dagelijks leven.

Herdenking van de ‘Gunpowder Plot’

Guy Fawkes Night, ook wel bekend als Bonfire Night, wordt jaarlijks op 5 november in het Verenigd Koninkrijk gevierd. Het herdenkt de mislukte “Gunpowder Plot” van 1605, waarbij een groep samenzweerders probeerde het Britse parlement op te blazen.

De festiviteiten omvatten vaak grote vreugdevuren, vuurwerkshows en het verbranden van Guy Fawkes-poppen. Het is een gelegenheid voor gezinnen en vrienden om samen te komen, te genieten van de warmte van het vuur en te herinneren aan een belangrijk moment in de geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk. Hoewel dit feest in Nederland niet zo bekend is, is het een fascinerende herdenking van een historische gebeurtenis.

Deze minder bekende feestdagen brengen kleur, betekenis en diversiteit in onze wereldwijde kalender. Ze herinneren ons eraan dat er overal ter wereld unieke tradities en vieringen zijn die het ontdekken waard zijn.

 

https://alle-kalenders.nl/feestdag/driekoningen/