V.I.P. Baits
Image default
Games

Een damspel moet je in huis hebben

We hebben allemaal wel eens met een damspel gespeeld, toch? Sterker nog, velen van ons hebben waarschijnlijk zeer levendige herinneringen aan het damspel. Het is een spel dat zich leent voor familietradities – zoals ook kaarten rond de keukentafel op vrijdagavond. 

Er zijn zo veel goede redenen om te genieten van het damspel. Het is een leuk en eenvoudig spel dat gemakkelijk onder de knie te krijgen is op bijna elke leeftijd. Je hoeft er immers niet voor te lezen of te rekenen en zelfs als je slecht bent in strategie, kun je nog steeds “per ongeluk” winnen. Als bonus heeft bijna elk huishouden wel een tweedehands spel op zolder of in de kelder liggen, dus misschien hoef je geen nieuw spel te kopen. En zelfs als je dat wel doet? Een damspel is relatief goedkoop. En, eerlijk gezegd, is het misschien een leuk kerstcadeau voor je meest competitieve kind. Je kunt ook nog eens praktisch overal spelen.

De opstelling, wat je nodig hebt

Om een compleet damspel te hebben en een potje te kunnen dammen, heb je het volgende nodig:

Een bord: Het moet afwisselend vierkantjes hebben van een donkere kleur en een lichtere kleur.
Damstenen: Het spel bestaat uit 20 lichte en 20 donkere (zwart) damstenen die samen 40 stukken vormen.
Een vriend: Je hoeft alleen maar een uitdager te strikken. Makkelijk zat!

Winnende tips

Om te winnen, moet je je tegenstander beletten om nog meer zetten te doen of al zijn stukken slaan.

Houd zo lang mogelijk een volle achterste rij. Als je achterste rij bezet is, kan je tegenstander er niet bij. Dit betekent dat ze geen dam kunnen halen en de extra bewegingsvrijheid hebben, wat een behoorlijk voordeel is.

Houd je stukken in paren of clusters. De enige manier om geslagen te worden is als je stukken alleen staan zonder andere omringende schijven. 

Concentreer je op het krijgen van dammen. Probeer er zoveel mogelijk te pakken.

Dammen is een spel van strategie en opoffering. Het is belangrijk om te herkennen welke stukken het waard zijn om te verliezen en om bereid te zijn er een paar te verliezen om een gebied te winnen. Het houdt ook gevaarlijke stukken van de tegenstander tegen om verder te komen op het bord.