V.I.P. Baits
Image default
Games

Zo houd je de tocht buiten en bespaar energie!

Tocht in huis is niet alleen vervelend, het kan ook voor onnodige energiekosten zorgen. Het houdt je woning kouder dan nodig is en dat voel je. Vooral in de winter merk je het meteen. Misschien voel je de kou langs de ramen of deuren binnendringen. Gelukkig zijn er simpele manieren om tocht tegen te gaan en je huis comfortabeler te maken. Door tocht te elimineren, zorg je niet alleen voor meer warmte, maar ook voor een lagere energierekening. In deze blog ontdek je praktische tips om tocht te bestrijden. Zo blijf jij in een warm en energiezuinig huis.

Identificeer tochtproblemen in huis

Het is belangrijk om te weten waar de tocht vandaan komt. Misschien merk je dat het bij de ramen wat kouder aanvoelt. Of dat er een koude luchtstroom is bij deuren en kozijnen. Vaak zijn het de kleine scheurtjes en kieren die zorgen voor tocht. Deze kun je makkelijk over het hoofd zien, maar ze hebben veel impact. Let dus goed op plaatsen waar ramen of deuren niet goed sluiten. Soms kan ook houtrot in kozijnen voor extra tocht zorgen. Door dit op tijd te herkennen, kun je verdere schade voorkomen en je woning tochtvrij maken.

Zorg voor goede isolatie van ramen en deuren

Een tochtvrij huis begint bij goed geïsoleerde ramen en deuren. Tochtstrips zijn een eenvoudige manier om kleine kieren te dichten. Deze strips plaats je snel langs de randen van deuren en ramen. Hierdoor sluit alles beter aan, wat de koude lucht buiten houdt. Dubbel glas is een andere goede oplossing voor tocht. Heb je enkel glas? Overweeg dan om dit te vervangen. Kozijnen spelen ook een rol bij tocht. Als er sprake is van houtrot, kan het nodig zijn om een houtrot kozijn repareren te laten uitvoeren. Dit voorkomt dat je warmte verliest en houdt je huis aangenamer.

Onderhoud en reparatie van kozijnen

Kozijnen die niet goed onderhouden worden, zijn vaak de oorzaak van tocht. Regelmatig onderhoud voorkomt dat kleine scheurtjes groter worden. Wanneer je merkt dat de kozijnen tekenen van slijtage vertonen, zoals kleine barstjes of rot, is het tijd om actie te ondernemen. Het repareren van kleine beschadigingen kan eenvoudig met een houtrotvuller. Dit is een snelle oplossing om grotere problemen te voorkomen. Zo houd je de kozijnen in goede staat en zorg je ervoor dat er geen tocht via de ramen naar binnen komt.

Extra tips voor het tochtvrij maken van je huis

Naast het goed isoleren van ramen en deuren zijn er nog meer manieren om tocht te weren. Plaats dikke gordijnen voor ramen en deuren om de kou buiten te houden. Ook tochtrollen bij de deur kunnen effectief zijn. Controleer daarnaast regelmatig de voegen van je muren, want ook daar kan tocht doorheen komen. Het afdekken van brievenbussen en sleutelgaten helpt om kleine luchtstromen tegen te gaan. Tot slot is het belangrijk om regelmatig te controleren of alles goed blijft afsluiten, vooral tijdens koude maanden.

Warm en comfortabel wonen begint bij een tochtvrij huis

Een tochtvrij huis zorgt voor meer comfort en een lagere energierekening. Door tijdig te isoleren en te repareren, voorkom je onnodige kou in huis. Het aanpakken van tocht is eenvoudig en levert snel resultaat op. Maak je huis warmer en energiezuiniger door deze stappen te volgen. Zo woon je prettig, zonder dat de warmte verloren gaat.